Iza nas je još jedan "sveti deseti", kako mu Benkovački tepaju, odnosno dan održavanja tradicionalnog Sajma u Benkovcu koji se održava svakog desetog u mjesecu. Da budemo precizniji, ljeti je to dvodnevni događaj, a kada stignu velike vrućine, kakve nas drže zadnjih dana, posjetitelji često dođu devetog poslijepodne i navečer.
Preko 35 u hladu, koliko se danas službeno mjerilo u Benkovcu ipak je prorijedilo uobičajenu gužvu na najvećem sajmu ove vrste u Hrvatskoj. No, vjerojatno žega nije jedini razlog, Benkovački sajam se površinski širi iz godine u godinu, a ne samo da je parkirališni prostor veći nego zadnjih godina, nego je i sam izložbeni prostor "nabujao".
Bez obzira na to, i danas su tisuće ljudi posjetile benkovački "Pazar", a na njemu se može naći svega, od igle pa barem do dijelova lokomotive. Obuća, odjeća, alati, elektronika, rukotvorine, namještaj, voće, povrće (dobrim dijelom iz Vrgorca), stoka, suveniri, rezervni dijelovi automobila, samo su manji dio ponude koju nude lokalni prodavači, ali i brojni iz ostatka Dalmacije, iz Like, unutrašnjosti zemlje, a susreli smo ih barem desetak iz Afrike. Posjetitelji nisu iz Afrike, ali dolaze iz raznih krajeva Dalmacije, a lako se primijete njemački, češki, poljski, slovenski i drugi jezici.
Naravno, uz ove vruće dane najbolje paše hladno piće koje se nudi na nekoliko lokacija na Sajmu, ali nikako bez pečenja. Iako ima ćevapčića i pljeskavica, na mesnom meniju dominira janjetina. Cijena kilograma pečene janjetine je 40 eura. Iako smo u snimanju uživo od ugostitelja čuli odgovore da je kilo pečenog 100 do 120 eura, radilo se o šali.
Za usporedbu, kilogram ove delicije u splitskim ugostiteljskim objektima platit ćete ovih dana 50 do 70 eura, a to uključuje i one najpoznatije u široj okolici grada. Bez obzira na sve, do podne se gotovo sva janjetina prodala! Očito baš ništa ne može poljuljati običaj da posjet Benkovačkom sajmu mora uključivati barem koji zalogaj omiljene dalmatinske "poslastice".