Svi slatki mirisi i okusi Božića dočekat će vas u svakom zalogaju ove sočne torte, a zbog melase neodoljivo će vas podsjetiti i na medenjake.
Ionako jednostavnu pripremu možete pojednostavniti još i više tako da glazuru od krem-sira zamijenite tučenim vrhnjem ili klasičnom glazurom od čokolade – ovoj će torti bolje stajati ona tamna i manje slatka.
Sastojci
Za biskvit:
– 115 g maslaca, sobne temperature
– 170 g melase
– 160 g smeđeg šećera
– 60 ml vode
– 2 jaja
– 60 ml punomasnog mlijeka
– 2 čajne žličice oguljenog i sitno naribanog svježeg đumbira
– 120 g glatkog brašna
– 42 g kakaa u prahu
– 1 prašak za pecivo
– 1/4 čajne žličice soli
– 1 čajna žličica đumbira u prahu
– 1 čajna žličica cimeta u prahu
Za glazuru
– 100 g maslaca, sobne temperature
– 150 g krem-sira, sobne temperature
– 1 žlica melase
– 120 g šećera u prahu
Priprema:
1) U lonac stavite maslac, melasu, smeđi šećer i vodu i zagrijavajte, neprestano miješajući, na laganoj vatri dok se maslac ne otopi i smjesa ne postane glatka. Prelijte u zdjelu i ostavite da se malo ohladi, oko 10 minuta.
2) Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
3) U ohlađenu smjesu šećera, melase i maslaca umiješajte jaja, mlijeko i naribani đumbir. U smjesu potom prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i suhe začine, prenosi Pun kufer.
4) Miješajte (bez miksera) dok ne nestanu grudice i smjesa ne postane sasvim glatka.
6) Ulijte tijesto u pripremljeni lim. Pecite 45 do 50 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe čista. Pustite da se kolač potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
7) Za glazuru umutite zajedno maslac i krem sir ručnim mikserom na srednjoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte melasu i kratko miksajte, a onda dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane svilenkasta i svijetle boje. Glazuru stavite na 30 minuta u hladnjak da se stegne prije nego je razmažete po torti.
8) Premažite tortu glazurom i stavite je u hladnjak na 20 minuta prije rezanja.