Antonela Bajić je 19-godišnjakinja iz Prološca pored Imotskog. Nakon završene Ekonomske škole odlučila je ostvariti svoj poslovni san te se počela baviti izradom slastica.
Kako je kazala za Dalmaciju danas to joj je bila želja od malih nogu, a sve je učila gledajući svoju baku i majku.
Njen posao se bazira na delicijama Imotske krajine, a to su rafioli i Imotska torta. Njeni suhi kolači i takozvane pinjete postale su popularne posljednjih godina.
Porazgovarali smo vrijednom 19-godišnjakinjom.
Sa svojih 19 godina ostvarila si prvi korak prema ostvarenju svog poslovnog sna. Možeš li nam kazati o čemu se radi?
- Početci sa slasticama bili su vrlo izazovni za mene jer sam se s tim poslom počela baviti sa svojih nepunih 15 godina.
Kako se 'rodila' ljubav prema slasticama? Jeste li od malenih nogu znali da će to biti vaše zanimanje? Od koga ste najviše naučili?
- Ljubav prema slasticama rodila se u mojoj maloj kuhinji u kojoj su se svaki dan spremali razni kolači. Moja majka koja je zaljubljenik u spremanje slastica prenijela je tu ljubav na mene. Moj interes za izradu slastica javio se prije par godina te je tako sve počelo. Nakon završene srednje škole ništa me nije osobito zanimalo kao taj zanat te sam odlučila apsolutnu ljubav i strpljenje dati u taj posao. Moj prvi korak prema ostvarivanju sna bio je steći certifikat slastičara.
Koja vam je omiljena slastica?
- Definitivno, moje omiljene slastice su takozvane pinjete i sladoledi koji su postali popularne zadnjih godina. Svaki kupac može odabrati svoj dizajn slastice gdje to postaje ne samo slastica već uspomena. Na tim slasticama možete se izraziti i ne samo kao slastičar već i kao umjetnik.
Imate li uzore u svijetu slastičarstva?
- Nemam neki uzor, od svakog slastičara mogu "pokupiti" određene ideje i ukazati na neke greške koje radim.
Odakle crpite inspiraciju za slastičarske ideje?
- Moji radovi većinom dođu iz glave, ali tu su i razne društvene mreže kao Instagram, pinterest...
Može li se Imotski upoznati kroz slastice?
- Definitivno se moj rodni grad može prepoznati kroz slastice. Kad sam počela s tim poslom želja mi je bila predstaviti ljudima ljubav prema mome gradu. Tako nastojim najviše promovirati slasticu po kojoj je Imotski i poznat a to je Imotska torta. Osim nje, tu su i naši rafioli koji su jedna od najvećih tradicija Imotskog.
Vidjeli smo da na Instagramu objavljujete fotografije svojih radova. Postoji li mogućnost za narudžbu?
- Sve moje slastice možete pronaći na instagram stranici @ab_cakes ili kontakt brojem 0981765792 i upoznati se s mojim radom.