Maslina je kultura bez koje je nemoguće zamisliti Dalmaciju, ali i obrnuto. Tradicija koja se sada broji u tisućama godina i danas je itekako prisutna u Dalmaciji.
Maslinovo ulje je u najtežim vremenima prehranjivalo brojne obitelji, a i u 2021. godini se teško obitelji koje imaju maslinarsku tradiciju odvajaju od proizvodnje ulja. Jedan od njih je i Kruno Cukrov, Bračanin iz Škripa, koji se vratio iz Zagreba nastaviti obiteljsku tradiciju dugu 150 godina.
Kako je sve počelo?
No, vratimo se malo u povijest. Obitelj Josipa Krstulovća 1864. osnovala je uljaru u malom gradu Škripu na otoku Braču. Početkom 20. stoljeća Kruno i Mandica Krstulović nadograđivali su uljaru kupujući novu tršćansku prešu za masline „Thomas Holt“. Obitelj je nastavila prerađivati maslinovo ulje sve do 1963. kada je uljara prestala s radom zbog uvođenja novih tehnologija (hidraulička preša). Godine 2013. Kruno Cukrov (unuk Kruna Krstulovića) i njegova obitelj pokrenuli su restauracije stare uljare i do srpnja 2013. uljara postaje Muzej uja u Škripu i otvorena je za javnost kao povijesni i kulturni spomenik povijesti izrade maslinovog ulja na otoku Braču.
Sve ovo je bio dovoljan razlog za zaputiti se u Škrip i porazgovarati s Krunom. On se rodio u Zagrebu. Studirao je etnologiju i filozofiju, ali studij nije završio te ga je put odveo u specijalnu policiju. Sada se vratio u svoj Škrip, nastaviti ono što je othranilo njegovu obitelj.
- Moja obitelj je već 200 godina u Škripu. Moj prapradjed Ivan Krstulović sa suprugom Franjkom je prvi stigao. Nakon toga je moj pradjed Josip s prabakom Ernestom pokrenuo posao prije 150 godina. Prekid je bio iza ratova kada su se ljudi selili u gradove, a i ja sam se rodio u Zagrebu. Kada mi je umro stric, tu sam se vratio i počeo sve obnavljati - kratko je kazao na početku Kruno.
"Obiteljska tradicija mi je nalagala da se uhvatim ovoga posla. Proizvodnja ulja je prehranila Bračane, a ne turizam"
Dvoumio se što napraviti, ali srce je prevagnulo...
- Imao sam svoju viziju. Na početku sam planirao tu napraviti kuću za odmor, ali sam shvatio da je šteta to prenamijeniti. Znao sam kolika je vrijednost tradicije i da to može biti dobra stvar. Inače sam vrlo osjetljiv na etnografiju i starine, a obiteljska tradicija mi je nalagala da se uhvatim ovoga posla. Proizvodnja ulja je prehranila Bračane, a ne turizam. On je tu zadnjih pedesetak godina. Želimo očuvati mediteransku prehranu, a naš Muzej uja je zaštićena etnografska zbirka s kušaonom. Gosti mogu pogledati stari način prerade, koji je tu već 2.000 godina. Važno je spomenuti da je mediteranska prehrana zaštićena od UNESCO-a kao nematerijalna baština. Naš OPG je nositelj amblema za Brač i Hvar, koji su amblematska zajednica - ponosno nam je kazao.
Zanimalo nas je što nudi u svom muzeju.
- Cjelokupni očuvani proizvodni proces. Znači tvornica stara 150 godina. Kupili smo i novu modernu uljaru te možete vidjeti kontrast između njih dvije. Na katu je kušaona, gdje možete probati naše ulje i ostali meni. Namjera nam je bila da to bude ukusan muzej. Znači povezati glad za starinom s poviješću - objašnjavam nam Kruno.
Naravno, ima i stabla maslina.
- Još uvijek smo u fazi obnove maslinika. Sada nam je fokus bio na restauraciji muzeja. Želimo staviti naglasak na kvalitetu, a ne kvantitetu. Obrađujemo oko 200 stabala, a imamo ih 2-3 puta više - priča nam.
Radi se o skromnom čovjeku. Ne želi se isticati iznad ostalih bračkih maslinara.
- Naše ulje je visoke kvalitete, iako ga ja ne bih izdvajao kao više kvalitetno od ostalih ulja koje proizvode brački maslinari. Imamo samo jednu sortu - oblicu. Rekao bih da je bračko ulje svugdje odlične kvalitete. Naše je možda specifično što ga radimo na tom novom stroju - govori nam.
"Nije nama ovo prva kriza. Bilo je i gorih, kada se gladovalo"
Koronavirus im je napravio štetu u turističkom smislu. Srećom, uspjeli su nešto i prodati. Ipak, zabilježili su pad od oko 70% u odnosu na prošlu godinu. Tu je istaknuo doprinos regionalne i lokalne samouprave.
- Zadovoljan sam. Uvijek se možete prijaviti na razne natječaje i dobiti poticaj. Odlična je podrška koju imamo od njih. Radi oko toga i dobro turistička zajednica. Tako i treba biti. Maslina je simbol Dalmacije i Mediterana - kazao je Kruno.
Ne očajava ovaj Bračanin. Vidi svjetlo na kraju tunela.
- Nije nama ovo prva kriza. Bilo je i gorih, kada se gladovalo. Prvo nam je filoksera uništila cijelu lozu, a zatim nam se dogodio val iseljavanja u Južnu Ameriku. Imali smo i ratove, gdje je poginulo mnogo mladih ljudi iz našeg sela. Svaka kriza iznjedri i nešto pozitivno. Uzdajući se u Boga, nadamo se dobrom. Ukoliko bude sezone super, a ukoliko ne bude, opet ćemo preživjeti - optimističan je.
Ima plan kako unaprijediti obiteljski posao.
- Sada isključivo cijela obitelj živi od ovoga. Želimo napredovati na ovom polju, podignuti kvalitetu ulja i ostalih proizvoda. Radimo marmelade i paštete od crnih i zelenih maslina. U planu nam je kuća za odmor, da u budućnosti kada krene turizam imamo dodatni prihod i ostanemo tu živjeti. Od same poljoprivrede teško se može živjeti, a mislimo da je odlična ideja sve ovo povezati u jednu kompaktnu cjelinu - zaključio je Kruno.
Službenu stranicu Muzeja uja možete pogledati OVDJE.