Prekomjerna količina hrane se baca, pa nas prizori smeća i otpada ljute i rastužuju. Gotovo polovina bačene hrane je jestiva i onda je dobrodošao sustav doniranja i osnivanja nacionalne banke hrane, piše HRT.
- Količina hrane koja se donira je na razini 1700 tona.To znači da postoji ogroman prostor za spašavanje daljnjih količina hrane kako ne bi postale otpad, rekao je Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i i kvalitetu hrane Ministarstvo poljoprivrede.
Iskorištavajući europski novac, Ministarstvo poljoprivrede umrežava sve dionike kako bi se razvio djelotvoran sustav doniranja viškova hrane.
- Naš je plan do 2024. imati sve županijske banke kako bi stvorili nacionalnu banku hrane. Pratit ćemo sustav doniranja putem informacijskog sustava kojeg paralelno uspostavljamo, izjavila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.
Konzum je već okrunjen titulom najdonatora zbog golemih količina hrane koje daruje najsiromašnijim građanima.
Uroš Kalinić, član Uprave Konzuma, kaže da osim što se ostvaruju financijske uštede, pored toga vjeruju da rade nešto što je održivo i što je primjer za sve druge gospodarstvenike.
Crveni križ samo je jedan od stotinjak posrednika koji doniranu hranu šalju potrebitima. Jelena Mucko, ravnateljica Crvenog križa Vrbovec, navodi da su lani podijelili 19 tona hrane. Uglavnom je riječ o hrani pred istekom roka upotrebe. Dijele je starim i nemoćnim obiteljima.
- Pokrenuli smo u Hrvatskoj edukativnu platformu „Biraj zeleno” jer 75% otpada hrane stvaraju potrošači koji bacaju 12 kila hrane tjedno. To želimo spriječiti, kazao je Laurentio Florin Dimitriu, direktor Nestlea za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.
Dobrovoljnim potpisivanjem sporazuma naši proizvođači, trgovci, humanitarne organizacije i županije žele postići isti cilj - do 2028. smanjiti količinu hrane koja završi kao otpad barem za 30%.