Šestu godinu za redom u Kaštelima se održava manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2023.“ u organizaciji Grada Kaštela, TZ Kaštela, Muzeja Kaštela, "Bijaća"-društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela, udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić, pod pokroviteljstvom Splitsko – dalmatinske županije i Ministarstva poljoprivrede.
- Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 30. obljetnicu primanja u članstvo "Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda" posebno ćemo promovirati maslinu kao simbol mira, blagostanja, dugovječnosti, otpornosti te ljekovitosti i Mediterana, poručuju iz Kiparske kolonije.
Kolonija će trajati četiri dana od 19.–22. listopad, u vremenu od 10.00 do 16.00 sati u Kaštel Lukšiću, u dvorcu Rušinac i bit će otvorena za javnost.
Tradicijska kaštelanska marenda uz Crljenak kaštelanski
Danas je upriličena svečanost otvaranja manifestacije gdje je u sklopu programa Turistička zajednica grada Kaštela upriličila gastro užitak - tradicijsku kaštelansku marendu uz Crljenak kaštelanski.
- Meni je izuzetna čast da smo i ove godine domaćini Kiparsko- slikarske kolonije koja je posvećena našoj 1500 godina staroj maslini. Ona je dio naše kulturno povijesne baštine koju moramo čuvati, a ova kolonija je dokaz kako od njenih grana umjetnici stvaraju razne predmete. Za grad Kaštela maslina je jako važna jer je uvrštena u projekt "Skriveni habitati" te su pored nje interpretacijski punktovi koji govore o našoj povijesti svima onima koji posjete Staru maslinu - kazala je dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok Bosančić.
Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković, a na koloniji sudjeluju kipari Robert Mikelić, Petar Dolić, Ivana Barić i Nikola Nenadić, slikari Neva Pizzul , Josip Jerković i Lucija Žutić.
Nakon svečanog otvaranja kolonije mogli smo kušati pravu dalmatinsku marendu.TZG Kaštela se na inicijativu Turističke zajednice Županije SD uključila se u priču o „Dalmatinskoj marendi“,kao i u projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice „Mjesec hrvatskog turizma“. Tako su posjetitelji mogli kušati pršut i sir, bob s manistrom, puru, bakalar, pržene gavune te se zasladiti kroštulama. Kako je to već tradicija u Kaštelima, iza dobre marende pije se dobro vino, te se i ovaj put nazdravilo Crljenkom kaštelanskim.
- Dragi naši umjetnici zadovoljstvo mi je danas promovirati našu gastro i eno ponudu. Naša gastro ponuda uz priču o aktivnom turizmu pokretač je cjelogodišnjeg turizma na svim područjima, tako i u našim Kaštelima.
Ovom prigodom želimo prezentirati našu marendu, onako kako su jeli naši stari , te se nadam kako ćemo svi skupa uživati u ovim delicijama, poručila je direktorica TZ Nada Maršić.