U keksima uvezenim iz Bosne i Hercegovine opet je otkrivena visoka razina akrilamida, spoja za kojeg se sumnja da može doprinijeti razvoju karcinoma.
To je već treći slučaj u proteklih godinu dana. Akrilamid u keksima iz BiH prvi je put otkriven lani u svibnju, a potom u listopadu te ovaj tjedan u petak, piše Danica.hr.
Kako danas navode u europskoj agenciji za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, rizik je bio ozbiljan, ali je na vrijeme otkriven. Akrilamid utvrđen je, naime, sanitarnom kontrolom na hrvatskoj granici te je tegljač s robom odmah vraćen u BiH.
Zemlja prijave je Hrvatska, a porijeklo proizvoda Bosna i Hercegovina, kažu u europskoj agenciji.
Akrilamid se najčešće može naći u kruhu, prženim krumpirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima, kavi. Kako navode u Hrvatskoj agenciji za hranu, procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama.