INFEST 2024 - Festival Crljenak i rođaci spaja događanja kojima se želi doprinijeti jačanju svijesti o mogućnostima za ostvarenje jače prepoznatljivosti vina od Crljenka kaštelanskog kao i samih Kaštela i Dalmacije kao pradomovine KAŠTELANSKOG CRLJENKA.
U restoranu Spinaker u Marini Kaštela danas je prezentiran program Zinfest-a na kojem su nazočili Srečko Radnić iz klastera Zora, Nada Maršić iz TZ grada Kaštela i pročelnica Upravnog odjela Grada Kaštela Antonia Kljaić.
"Prošlo je više od 20 godina od povijesnog otkrića kako su Kaštela pradomovina Zinfandela, a Crljenak kaštelanski njegov direktni predak. Značaj tog otkrića je uvelike važan za Grad Kaštela, Dalmaciju i Republiku Hrvatsku jer putem ove spoznaje možemo zajedno jačati prepoznatljivost naših prostora na internacionalnom nivou, pojasnio je Srećko Radnić predsjednik klastera Zora.
Program događanja će nam ponuditi radionice s kušanjima vina vođene s poznatim somelijerima. Kušanje tradicijskih jela pripremljenih od strane vrhunskih chefova i pučkih kuhara, a s posebnim naglaskom na jela iz ponude dalmatinske marende, kao i predstavljanje zanimljivih projekata i inicijativa.
"Ova manifestacija povezuje prošlost i sadašnjost, prezentirajući autentičnost i povezanost ovog podneblja u svim segmentima. Vjerujem, kako će ovogodišnji Zinfest staviti Kaštela u centar bogate kulturne i gastronomske baštine, a od Grada Kaštela uvijek ima podršku", kazala je pročelnica Kljaić.
U sklopu manifestacije po prvi put će se u Kaštelima održati i natjecanje u pripremi Dalmatinske marende, a jela će ocjenjivati žiri sastavljan od vrhunskih gastro-eno stručnjaka na čelu s predsjednicom žirija, direktoricom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanom Vladović.
ADRIATIC TRADITIONAL WINE & FOOD FAIR ( ATWFF ) - Jadranski sajam tradicijskih jela i vina želi uključiti sudjelovanje i predstavljanje tradicionalnih vina i jela karakterističnih za prostore uz Jadransko more.
"Želimo popularizirati i promovirati nematerijalno kulturno dobro te ojačati svijest kako su tradicijske vještine i običaji pripremanja vina i jela s naglaskom na dalmatinsku marendu jedinstveno blago te time jačati vidljivosti i prepoznatljivosti jadranskih prostora i osnažiti gospodarske djelatnosti povezane s lokalnom hranom, kulturom i kreativnom industrijom i posebnim oblicima turizma", pojasnio je Radnić.
S njim se složila i direktorica TZ Grada Kaštela, te pojasnila kako ovaj sajam produžuje turističku sezonu Kaštela.
" Posebnost Crljenka je priča o našoj prošlosti, jer kad pričamo priču o Crljenku ujedno pričamo i priču o svim našim iseljenicima. Crljenak kaštelanski je naš iseljenik koji se vratio u domovinu, nakon dugog puta, a ovim festivalom želimo prezentirati našu eno-gastro ponudu", kazala je Maršić.
Otvaranje Zinfesta je 14. studenog u 13 sati u Marini Kaštela. Nakon ceremonije otvaranja očekuje nas obilazak štandova gdje će kaštelanski vinari prezentirati svoja vina, a nakon toga možemo uživati u "Gastronomski kreacijama s potpisom"gdje ćemo uživati u gasto delicijama Ane Damjanov, Petra Božića i Željka Buotića Leše.
Drugi dan manifestacije rezerviran je za Dalmatinsku marendu i Priče o vinu. Ulaz na sva događanja je besplatan.