Jedinstvena degustacija pomalo neobičnog piva, u veseloj atmosferi održana je sinoć u TapB brewery&brewpubu u Splitu. Posjetitelji su po prvi puta imali priliku kušati jedinstvenu limitiranu ediciju "piva".
Naime, već odavno je poznato da je pivo "Mrka" stout pivo sa 7,5% alkohola i 27 jedinica gorčine, a u kuhanju su koriste jedinstvene namirnice kao što je čokolada iz Dominikanske republike iz radionice splitske tvrtke "Nadalina", poznatog vlasnika i dugogodišnjeg čokolatijera Marinka Biškića.
Hlapljivi spojevi izolirani su dvjema različitim metodama
Nadalje, tijekom proizvodnje craft piva "Mrka" dodani su začini poput metvice, cimeta, muškatnog oraščića i čokolade radi poboljšanja mirisa i okusa piva. Hlapljivi spojevi izolirani su dvjema različitim metodama: mikroekstrakcijom vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) s dva različita vlakna te kontinuiranom ekstrakcijom tekuće-tekuće s organskim otapalom te su analizirani spregnutom tehnikom plinska kromatografija– spektrometrija masa (GC-MS) u cilju usporedbe dobivenih rezultata.
SPME metodom identificirano je 37 različitih spojeva dok je kontinuiranom ekstrakcijom tekuće-tekuće identificirano njih 23. Identificirani spojevi mogu se svrstati u sljedeće kemijske skupine: alkoholi, esteri, alkaloidi, terpenski spojevi i ketoni.
Ovo je priča o specifičnoj i posebnoj "Mrki"
No, zašto je "Mrka" tako posebno i jedinstveno pivo. Kako su Dalmaciji Danas otkrili proizvođači i jedni od začetnika ove ideje, pivo "Mrka" je prije osam mjeseci 'ubačeno' u tek ispražnjenu barique bačvu u kojoj je bio Dingač našeg uvaženog i cijenjenog vinara Ivice Radovića s Pelješca. Pivo u Dingač barigue bačvi je 'odležalo' osam mjeseci u komori na nekih pet stupnjeva Celzijusa, i nakon toga se dobilo jedinstveni napitak, te mirisom i okusom posebno alkoholno piće.
Vrijedi napomenuti da se u pivu uvelike osjeti i čokoladna poslastica iz već spomenute tvornice "Nadalina".
Naime, čokoladni stout s blagom chili ljutinom i dodacima cimeta, vanilije i muškatnog oraščića zarobit će vas svojim aromama. U svakom slučaju, "Mrka" je pravo desertno pivo koje osvaja.
"Miris piva je fantastičan i mislim da smo uspjeli"
Dalmacija Danas bila je na degustaciji. Okušali smo ovo jedinstveno pivo te smo se oduševili 'okusom', a napitak nas je na prvi 'pridobio'.
"Pokušali smo napraviti eksperiment tako da smo pivo 'prelili' u bačvu u kojoj je godinama bio vrhunski Dingač. Za mene je ovo ugodno iznenađenje, miris piva je fantastičan i mislim da smo uspjeli", rekao je Dalmaciji Danas Ivica Radović, poznati pelješki vinar.
Tonči Blažević, veliki ljubitelj piva pohvalio je okus jedinstvenog alkoholnog pića. Nije krio oduševljenje.
"Ljubitelji smo kvalitetnog piva. Drago mi je da sam tu, ovo je jedna vrlo interesantna degustacija. Pivo prekrasno miriše i dobar mu je okus. Ja sam oduševljen", jasan je.
Stipe Tabak jedan je od trojice suvlasnika ove popularne splitske pivnice, uz Hrvoja Paštara i Gorana Bobana. Raduje ga suradnja s Bradatom aukcijom, odnosno Županijskom ligom protiv rata.
"Okus je nevjerojatan, fantastičan. Sljubljeno je sve što se trebalo sljubiti u pivu. Sve se osjeti, dingač, pivo i čokolada, baš sam sretan zbog toga! Sve je sljubljeno vrhunski. Za sada nam je cilj prikupiti što više novaca, a financijski iznos od prodaje piva donirat ćemo na "Bradatoj aukciji". Znači, prikupljena sredstva će biti dodijeljena Županijskoj ligi borbe protiv raka Split", veli te u istom dahu nastavlja:
"Jako smo zadovoljni s degustacijskom večeri", zaključio je.
"Pivo je super, mi smo ga i ranije probavali"
Zdeslav Benzon, baš kao i Tonći Blažević veliki je ljubitelji vrhunskih piva. Benzon, inače, poznati splitski liječnik i nekadašnji gradski vijećnik u splitskom parlamentu bio je spona između piva i vinara. On je, također, predložio ideju proizvodnje neobičnog piva, koja je, kako sada stvari stoje pun pogodak.
"Bio sam spona između pivara i vinara. Došli smo na ideju da se napravi kombinacija jednog piva koji će biti u bačvi nekog drugog pića. Moram priznati da smo na ideju došli Mario Radić Filipović, Stipe Tabak i moja malenkost, a nakon toga sam kontaktirao vinara Radovića. Naime, u svijetu je uobičajeno da takva pića budu u bačvama žestokih alkoholnih pića poput viskija. Na kraju smo odlučili da pivo bude u bačvi Dingača. Znači, nakon što je pivo neko vrijeme 'odležalo' u standardnim tankovima, prebačen je jedan dio tekućine u bačvu Dingača. Pivo je super, mi smo ga i ranije probavali. Nakon osam mjeseci smo ga odlučili flaširati zbog dobrotvorne akcije. Mislim da je ovo na kraju pun pogodak", zadovoljan i ponosan je Benzon.
Iako nije pivopija, splitski čokolatijer Marinko Biškić ističe da ga privlači ovakav okus piva. Posebno mu se dojmio kremasti okus piva koji nije za ovo piće specifičan.
"Probao sam pivo. Moram priznati da ja nisam pivopija, to nije moj životni stil. No, za degustacije sam uvijek otvoren. Oduševilo me to što se osjetili lagani miris vina, a sama ideja mi je fascinantna, jedinstvena...", pohvalio je Biškić.
Čokolada u pivu je jako dobra ideja! No, pohvalno je što cijela priča ima i humanitarni karakter
Smatra da je ovo jedna lijepa priča koja je na kraju 'pala' na plodno tlo.
"U okusu se osjeti i kakao, taman onoliko koliko ga treba biti u pivu. U svakom slučaju, on odgovara pivu i tim kombinacijama. Znadete, volim kremasti osjećaj kod piva, a to je ovdje izraženo", iskren je Biškić.
Kaže da nije prvi put da je njegova čokolada 'završila' u nekom piću.
"Nije prvi put da je moja čokolada završila u nekom piću. Tako da, imao sam iskustva s tim i drago mi je što smo u i mi iz "Nadaline" u ovoj čokoladnoj craft sceni. U svakom slučaju, ovo je lijepa suradnja. U konačnici, drago mi je da je cijela priča oko ovog piva uspjela, a svaki takav uspjeh koji krene kao eksperiment, mene veseli i oduševljava", zaključio je za Dalmaciju Danas Marinko Biškić.
Podsjetimo, ovo pivo će se prodavati na "Bradatoj aukciji" u sklopu akcije koju tradicionalno organizira Županijska liga borbe protiv rada. Tada ćete svi moći kušati ovo jedinstveno i neobično pivo, a prikupljena sredstva bit će donirana Županjskoj ligi borbe protiv raka iz Splita.