Godina koja je iza nas u mnogim slučajevima se analizira kakva je bila, pa tako i kada je u pitanju svinjokolja. Na području cetinskog kraja ove aktivnosti počele su uobičajeno krajem studenog i trajale su nekako i do kraja prosinca.
U sezoni svinjokolje u veterinarskim ambulantama u Brnazama, Trilju, Hrvacama i Vrlici pregledano je nešto više od 7 tisuća uzoraka mesa. Ono što je najvažnije nije bilo slučajeva trihinele na uzorcima mesa.
Ova brojka pregledanih uzoraka je još jedan pokazatelj kako se po selima cetinskog kraja posljednjih godina sve manje uzgajaju svinje i drugo blago, a sve je više onih koji se za zimnicu pripremaju kupujući gotove svinjske polovice po mesnicama i velikim trgovačkim centrima, javlja Ferata.
Nakon svega, neovisno na koji način su osigurali ovu zimnicu, Cetinjani tradicionalno meso suše uglavnom u vlastitim sušarama gdje, uz buru i kvalitetno drvo, stvaraju idealne uvjete za sušenje pršuta, panceta, kobasica i drugih suhomesnatih delicija.