Unatoč nižim temperaturama na Stradunu i dalje gužva. Mimo glavne ulice drukčije slike - većina ugostiteljskih objekata zatvorila je svoja vrata.
"Moram reći da smo odlučili doći u ovo doba godine zato što je tiše i možemo puno više toga vidjeti. Nama nije problem što restorani ne rade", rekla je Nina iz Engleske. "Jedemo kako bismo živjeli. Nismo tu došli zbog hrane", rekli su za Novu TV Omar i Anabelle iz Ujedinjenog Kraljevstva.
"Prema potrebi trebaju biti otvoreni, zašto ne? Ako oni misle da mogu raditi, zašto ne? Ja nisam ni za kakve stroge mjere, neka svatko radi kako mu treba", rekla je Vesna iz Dubrovnika. "Mislim da bi trebali biti otvoreni. Ipak ljudi dolaze, a njima je bitno isplati li se ili ne", rekao je Branko iz Zagreba.
Ulica Prijeko je u turističkim mjesecima prepuna ugostiteljskih stolova i stolica, no s prvim danom studenog mnogi su zatvorili svoja vrata. Takav prizor mogao bi otići u povijest jer će od iduće godine pojedinci morati ostati otvoreni. Ako je suditi prema izjavama iz Turističke zajednice, imat će za koga raditi.
"Radilo se intenzivno na osiguravanju zimskih letova i oni su se ove godine dogodili. Nadam se da će se isto dogoditi u zimi 2025./2026. i da će, naravno, biti još bolje", rekao je Miroslav Drašković, direktor Turističke zajednice.
Ugostiteljski objekti morat će raditi jedan zimski mjesec, uvjet je to Grada Dubrovnika za sve koji žele potpisati petogodišnji ugovor o zakupu javne površine. Na sastanku s ugostiteljima dogovoreno je da će biti iznimki.
"Rekli smo da ćemo voditi računa o tome koliko tko ima vanjskog, a koliko unutarnjeg prostora kako bismo ih sve stavili u isti položaj", objasnio je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.
Objekti koji nemaju stolova unutra mogli bi biti pošteđeni toga uvjeta u novom ugovoru. Ugostitelji, s druge strane, daju svoja obećanja.
"Mi ćemo se potruditi da cjenovno budemo prihvatljiviji građanima i ugostiteljima u tom razdoblju kad ne zarađujemo, ali da se osjeti šušur jer bez ljudi nema ničega", rekao je Đani Banovac, predstavnik ugostitelja.