Vrlo često čujemo za zdravu i nezdravu prehranu. Ja, kao trener i osoba koja dugo radi s ljudima, često dobivam upite o tome koje bi namirnice bile zdrave, što jesti i kada. Ono što sam definitivno zaključio kroz rad s ljudima, ali i na samom sebi, jest da zdrava namirnica ne postoji te da ne smijemo kontekst zdravlja promatrati kroz jednu namirnicu.
Shodno tome, podjela na zdrave i nezdrave namirnice potpuno je pogrešna. Skup svih namirnica koje pojedemo tijekom dana čini našu prehranu.
Pravilna prehrana podrazumijeva način prehrane koji prakticiramo kroz dulji vremenski period, a pritom imamo minimalne oscilacije u tjelesnoj težini na tjednoj razini, održavamo solidnu krvnu sliku, nemamo izražene žudnje za određenim namirnicama (psihološki aspekt) i ne doživljavamo značajne promjene raspoloženja (tjelesni aspekt). To znači da nismo u prevelikom kalorijskom deficitu, da se ne izgladnjujemo niti prejedamo.
Kada zadovoljimo ove uvjete, možemo reći da smo postigli stabilan ritam prehrane. Naravno, on je podložan promjenama, ali tim promjenama treba pristupiti postupno.