Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova organiziraju 31. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2021., koji će se održati u Hotelu Croatia u Cavtatu od 4.-7. studenog 2021.
Povodom proslave 30. obljetnice "Sabatine", osim edukacije, sajma, izložbe, radionica, vođenih degustacija vina, studijskog obilaska te dodjele priznanja i proglašenja šampiona među proizvođačima vina i jakih alkoholnih pića, program ovogodišnje manifestacije bit će obogaćen i raznim dodatnim aktivnostima.
O čemu se konkretno radi i koje su ovogodišnje aktivnosti tradicionalne "Sabatine" najavila je za naš portal voditeljica projekta Miranda Žitko Vulić.
Miranda, što je to Zadružni savez Dalmacije? Koja je vaša uloga i čime se konkretno bavite?
Zadružni savez Dalmacije je dobrovoljno udruženje koje već gotovo 115 godina u kontinuitetu na dobrovoljnoj osnovi okuplja po proizvodnji najveće zadruge s područja četiri dalmatinske županije, od kojih neke djeluju već 150 godina.
Osnovne djelatnosti Saveza su pravno i poslovno savjetovanje zadruga, osoba zainteresiranih za osnivanje zadruge, pružanje pravne pomoći u osnivanju zadruga, ostvarivanju projekata zadruga, te organizaciji manifestacija i ostalih javnih događanja prilikom kojih se zadruge i zadrugarstvo promoviraju u medijima.
Naime, zadruga kao poslovni oblik u razvijenim zemljama EU i svijeta, a najviše u poljoprivrednoj proizvodnji, okuplja i planski razvija proizvođače koji imaju više proizvoda nego im je potrebno za vlastito kućanstvo, a da ujedno, iz raznih razloga, nisu u mogućnosti samostalno istupati na tržištu. Zato države o zadrugama skrbe kroz sustav povezanih propisa i financijskih mjera.
Zadruge i u Hrvatskoj imaju povijest i tradiciju dugu gotovo 160 godina, te su oduvijek bile stupovi gospodarskog razvoja. Nažalost, zbog svoje izrazite gospodarske snage koja počiva na solidarnosti, uzajamnosti i međusobnom pomaganju, kao temeljnim zadružnim vrednotama, zadruge su često bile korištene kao instrument za provedbu ciljeva bivše jugoslavenske države, zbog čega nepravedno i neopravdano vuku negativne konotacije. Zbog toga ni hrvatska država još uvijek nije prepoznala potencijal kojeg zadruge imaju za razvoj gospodarstva, pa se to onda reflektira na tržište u cjelini, a posebno na poljoprivredu.
Koje su to djelatnosti i koje projekte provodi Zadružni savez Dalmacije?
Zadružni savez Dalmacije uz pravno i poslovno savjetovanje organizira dvije međunarodne manifestacije, najstarije takvog tipa u Hrvatskoj, s ciljem promicanja zadrugarstva i poljoprivrednih djelatnosti i to: SABATINA – Međunarodni susret vinogradara i vinara – održava se 31 godinu i NOĆNJAK – Međunarodna manifestacija maslinara i uljara – održava se 22 godine.
U okviru zadružno-poduzetničke akademije povezujemo preko 5000 subjekata, te provodimo i brojne druge edukacije i projekte, poput male škole kušanja maslinovih ulja, radionica o vinima, radionica o zadružnom poduzetništvu, dostupnim EU fondovima i sl.
I ove godine u suradnji s Udrugom vinarskih gradova organizirate „Sabatinu“. Za one koji ne znaju, kako u najkraćim crticama opisati što je to „Sabatina“? Kada je projekt započeo i koliko dugo se provodi?
Sabatina je započela davne 1991. godine, kada su vinari iz Čare na Korčuli u suradnji sa Zadružnim savezom Dalmacije iz Splita odlučili proslaviti uspješnu berbu grožđa. Dakle, Sabatina je započela iz jednog spontanog okupljanja vinara, upravo zbog želje za druženjem i razmjenom iskustava nakon berbe. Već iduće godine, kada je organizirana na Lastovu, njezin program već je postao određeniji i stručniji. Nastavilo se s organizacijom svake godine na drugoj lokaciji, a broj sudionika sve se više povećavao. Danas, nakon trideset godina organiziranja susreta, u suradnji s vinarima i strukom, razvijen je zaista jedan kvalitetan trodnevni program, koji uključuje više razina edukacije i poslovnih susreta.
Organizirate znači razne edukacije, sajmove, degustacije, studijske obilaske… Što ste ove godine pripremili?
Edukacija se provodi putem znanstveno-stručnih skupova kojima moderiraju Agronomski fakultet iz Zagreba, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u suradnji s drugim znanstvenim institucijama, te putem nekoliko vođenih degustacijskih radionica, na kojima se uz priču kušaju i komentiraju vina.
Jedna od tih radionica omogućuje vinarima i dobivanje stručnog mišljenja o njihovom mladom vinu koje dostave na radionicu. Sajam vinogradarstva i vinarstva okuplja i predstavlja tvrtke koje su vezane uz ove djelatnosti, a koje vinogradarima i vinarima nude asortiman potreban za obavljanje njihove djelatnosti. Studijski obilazak predstavlja izlazak na teren, u vinograde i vinarije, kako bi se povezale teorija i praksa. Ujedno je to prilika za promociju destinacije te lokalnih vinogradara i vinara.
Promocija vinara vrši se i kroz tzv. „natjecateljski“ dio Sabatine, u kojem se, mjesec dana prije samog susreta, vrši ocjenjivanje njihovih vina i jakih alkoholnih pića, a na Sabatini se nagrade odgovarajućim priznanjem, neki od njih i onim šampionskim.
Kako se proizvođači mogu prijaviti i koji su kriteriji? I, naravno, jeste li zadovoljni ovogodišnjim brojem prijavljenih?
Na ocjenjivanje je zaprimljeno 382 uzorka vina i jakih alkoholnih pića u različitim kategorijama,a u svakoj od kategorija ocjenu vrše stručna povjerenstva. Uzorak svog proizvoda na ocjenjivanje može dostaviti svaki zainteresirani i ozbiljni vinar, popunjavanjem prijave i dostavom uzorka. Osim kvalitete proizvoda, posebno povjerenstvo sastavljeno od umjetnika, dizajnera i marketinških stručnjaka ocjenjuje i izgled proizvoda, tj. vizualnu kvalitetu i usklađenost boce i etikete. Naime, u pozicioniranju proizvoda na tržište, ovo je važan, ako ne i ključan dio procesa proizvodnje vina.
Možete li nam malo otkrili kakva je ovogodišnja kvaliteta uroda i jesu li proizvođači zadovoljni, ili pak smatraju da im godina nije bila najbolja?
Vinogradarska godina 2021. od samog početka bila je čudna i problematična. Loza je bila izložena mrazu, velikim vrućinama i suši. Na većini područja gotovo da nije bilo kiše od svibnja pa do kraja kolovoza. Takvi su vremenski uvjeti smanjili prinose. Kiša koja je pala početkom rujna ublažila je situaciju, ali nije riješila problem. Ove godine prinosi su bili manji, ali ne drastično.
U prosjeku, urod grožđa u Dalmaciji bio je manji za 10 do 30%, s tim da se to razlikovalo od područja do područja. Tako su na primjer na padinama Postupa na Pelješcu količine bile veće čak za 50%, dok su na području Ivan Dolac na južnim padinama Hvara bile 50% manje.
Na sreću, nije bilo značajnije bolesti na lozi, što se može povezati s velikom osunčanosti i izuzetno malo oborina u vrijeme zrenja, tako da je ovogodišnja berba bila izuzetno kvalitetna.
Sladori su bili visoki, od 17 do 19, a na pojedinim područjima i do 22 (Dingač i Ivan Dolac). Kiseline su uobičajene možda i malo niže. Tako da možemo očekivati najbolja vina posljednjih godina, iako neki procjenjuju da na nekim područjima neće biti kao prošlogodišnja.
Čini se da su usprkos svim problemima vinari prilično zadovoljni, vinogradari vjerojatno i nisu toliko, ali izgleda da će najzadovoljniji biti potrošači, budući da sve ukazuje da će piti dobra vina iz ove berbe.
S druge strane, vinari se suočavaju s problemom plasmana vina uslijed pandemije koronavirusa i smanjenog prometa u restoranima i ugostiteljskim objektima, te krizom punih bačava. S druge strane ugrožava ih i povećan uvoz jeftinih stranih vina koji ne podliježu adekvatnim kontrolama i stoga su upitne kakvoće.
Ovogodišnja Sabatina u Cavtatu trebala bi pomoći da se razbije oklop izolacije i mrtvila te pokušaju uspostaviti dosadašnji normalni kanali komunikacije, suradnje, informiranja i distribucije važnih za normalno funkcioniranje vinarske proizvodnje i prodaje.
Koje prednosti „Sabatina“ nudi proizvođačima? Nova poznanstva i promocija im zasigurno puno znači, pogotovo u ovim vremenima. Slažete li se?
Da, upravo je to vizija i smisao Sabatine – okupiti na jednom mjestu ljude povezane istom djelatnošću i interesima, koji jedni drugima mogu pomoći iskustvom, savjetom, preporukom, povezivanjem, promocijom. Sabatina je kroz godine stvorila puno novih poslovnih prilika, kontakata i projekata.
Je li i vas pandemija malo 'poremetila' i smatrate li da su vaši stalni gosti međunarodnog susreta u proteklim korona godinama patili?
Korona razdoblje 'poremetilo' je cijelo gospodarstvo, pa tako i ovaj njegov dio. Prošlogodišnja Sabatina se zbog korone morala održati on line, snimanjem u studiju Sabatine, koji je napravljen samo za te potrebe. Unatoč otežanim okolnostima, ipak smo u studiju uspjeli okupiti stručnjake i vinare, koji su putem svih raspoloživih medija i kanala komunikacije, uspjeli prenijeti poruke i dojmove prošlogodišnje berbe. Međutim, izravan kontakt ljudi je ono što je definitivno nedostajalo i ono što je ljudima najvažnije.
Poruka za kraj? Što biste željeli poručiti, baš sad, prije početka još jedne „Sabatine“? Vaša poruka svim proizvođačima?
Uvijek je bilo teških i neizvjesnih godina u vinogradarstvu i vinarstvu i bit će ih još u budućnosti. Ali vinari su pokazali da se upornošću i trudom mogu savladati i naizgled nesavladive prepreke. Sabatina je jedna velika vinogradarsko-vinarska obitelj u koju su uvijek dobro došli.
Program je oblikovan na način da se, uz edukaciju i poslovne razgovore, mogu malo i opustiti, zabaviti, nasmijati... a to je danas svima potrebno, zar ne?
Sve novosti o "Sabatini" pratite na www.zsd.hr i društvenim mrežama Zadružnog saveza Dalmacije, a dodatne informacije zatražite putem telefona 021 348 388 ili maila Info@zsd.hr.