Restoran Familija u Žrnovnici u nešto više od godine dana od otvaranja postao je mjesto dobre spize, ali i provoda zbog izvrsnih koncerata uživo srijedom.
Idilična lokacija uz slapove rijeke Žrnovnice tako posjetiteljima nudi ambijent kakav se na području Splita ne može pronaći. Iz restorana već na početku jeseni kreću s velikom novosti iz svoje kuhinje. Naime, nadaleko poznate pizze Rajka Tomića Raje postaju dio ponude ovog restorana.
S obzirom da će ova vijest obradovati mnoge ljubitelje prave pizze, porazgovarali smo s popularnim pizzaiolom.
U Splitu svi već dobro znaju za Ratka Tomića Raju, ali svakako se ukratko predstavi onom dijelu naše publike koji ne poznaje tvoj put. Što si radio ranije i kako si stekao status najpopularnijeg splitskog pizzaiola?
- Ime i prezime mi znate, znate kako me zovu pa je prvi dio riješen. Pretpostavljam da ne znate kad sam rođen, a isto tako pretpostavljam da vas to ne zanima. Dosta jutarnjih nebuloza, ajmo odgovorit. Inače sam pomorac po struci, ponosni vlasnik breveta oficira trgovačke mornarice u riječnom i pomorskom prometu na brodovima brt 5000 i više. Međutim, kako sam predugo čeka za ukrcaj na brod u međuvremenu mi je došla ponuda od prijatelja Tomija Božikovića da krenem radit sa njime, prvo radit na radovima na restoranu pa potom i rad u istom. Kako sam znatiželjna budala, a i tija sam naučit kuvat, prista sam na posal.
Kroz prvu godinu sam doša od pomoćnog kuhinjskog radnika do kuhara u smjeni (ne pravi kuhar već sam zna spremat samo ono šta mi je tribalo za restoran) i skontali smo da ja i drug Piljo imamo krive pozicije. On je sta na moju poziciju, a ja na njegovu (pizze) i tu je zapravo moj put ka' pizzaiolo počea. Posli toga sam iša radit u Valamara u Poreč, pa malo šuškanja u mog Ivana u Mirakula i onda sam doša u Rose na Brač. Nakon 3 predivne godine rada sa obitelji Roso, došla mi je prilika za sudjelovat u rađanju najlipše splitske pizzerije tj pizzauranta Bokamorra i di zapravo moj “uspjeh i popularnost” kreće nakon videa od sadašnjih suradnika Only Food and Horses “ Pizza mora bit lagana”. Taj video me gurnija široj masi u Lipoj Našoj i dalje i ljudi su pripoznali tu moju blentavu iskrenost i ljubav prema poslu, trudu koji je uložen da bi pizza na tom mistu bila van svake klase i da eto ljudima tako reći uđem pod kožu. Još sam proša dva radna mista koja i nisu bila baš vridna spomena, ko zna zna i zašto, da bi se kasnije naša ka edukator pizza i pizzaiolo sa klupe (samo uletim kad triba spasit jerbo sam se ulinija previše). Još su dva videa kumovala mojoj “popularnosti” pa tehnički rečeno “Only Food and Horses” je zapravo katalizator moga uspjeha, tu sam moga prikazat sebe kakav jesam bez laži i bez cenzure.
Kako je došlo do spoja između Raje i Familije? Kako će izgledati ova suradnja?
Zajebano će izgledat jer su Darko i Brane luđi od mene, a to mi se sviđa strašno. A došlo je jednostavno. Kako se ja i Darko već znamo od prije priko našega druga Slađe, a Darku je triba neko da mu digne pizze, jedini logični zaključak je bija da mene zove (bidan on kad je na mene spa). Mali grad, a ludi pripozna ludog... Doduše neću radit za njih za stalno, dignit ćemo pizze na noge i radit jedno vrime da to sve bude kako triba i otić dalje na edukatorske dužnosti i naravno radit gostovanja u Familije. A onda opet, ko zna, možda i ostanem za duže vrime, niko to ne zna, a najmanje ja.
Dostava pizze!
Darko Slivar je jedan od suvlasnika restorana, a kazao nam je kako je došlo do spomenute suradnje.
Što Familija očekuje od ove suradnje? Kako ste došli na ideju da uvedete pizze i pridružite Raju svom timu?
Pa relativno smo odustali od ideje da budemo isključivo mesni restoran, jer smo slušali upite gostiju i pokazala se potreba da proširimo našu ponudu. Budući da sam ja veliki obožavatelj pizze, nekako logično je došlo da se proširimo u ovom smjeru. Jer, budimo iskreni, svi vole pojist dobru pizzu, a uz Raju sam siguran da će i pizze biti vrhunske jer svi koji su provali njegovu pizzu, znaju o čemu pričam.
Sezona koncerata u Familiji je završena. Kako komentirate ljetnu sezonu koja je iza nas i veselite li se jesenskom razdoblju koje nam dolazi?
Ma da, žao nam je šta je nekako brzo završila i jedva čekamo novu. Imali smo zaista fenomenalne koncerte, od Crvene jabuke, preko klape Intrade do Zorice Kondže. Preko 20 koncerata! Sve bolji od boljeg. Sad slijedi mali odmor od koncerata, ali već se pripremamo za Advent. Prosinac će definitivno biti mjesec iznenađenja, koncerata i zabave. Kako za najmlađe, tako i za nas odrasle. Konačno ćemo organizirati Advent i imati cjelodnevnu zabavu!
Pizze su novost u vašoj ponudi? Pripremate li još kakva osvježenja i novosti za buduće razdoblje?
Uvijek mi nešto planiramo! Želja nam je uvoditi razne novitade, ali ne bi odmah sve karte otkrio, moramo nešto čuvati i za kasnije.
Na kojem području planirate dostavljati pizze? Što će sve biti uključeno u vašu ponudu dostava?
Za početak bi pokrili nekakvu okolicu restorana. Žrnovnicu, Korešnicu. Srinjine i Strožanac, ali ne želimo biti isključivi. Vidjet ćemo kolika će biti potreba da vozimo i dalje, pa ukoliko se pokaže potreba, organizirat ćemo se već nekako. A ponuda za dostavu će biti, naravno, pizze, stroboli sendviči i naš grill program. Nažalost, zbog cijena goriva, bit ćemo prisiljeni naplaćivati dostavu, ali svega simboličnih 5 kn, pa se nadam da to neće predstavljati nekakav problem našim korisnicima.
Raja otkriva tajne prave pizze
U svojim vlogovima često govorite o vrstama pizze i tome kakva pizza zapravo mora biti. Možete li za naše čitatelje ukratko reći što čini pravu pizzu?
Ufff, kako sam postaja iskusniji tako se stav o pravoj pizzi minja, prvo je bilo tisto, pa tisto i pelat, pa peć pa pizzaiol pa sastojci, ali nakon 15 godina upiranja ovog posla sam skužija da je ljubav dovoljna da se prava pizza napravi. Nije bitno koji tip pizze radite, bitno je da to volite i da želite da ispadne kako triba, a ne da ispadne sa lopate. Onda će vas ta ljubav natirat da tražite, kopate i koprcate se u bespućima informacija i gradite sebe kao pizzaiola koji voli svoj posal, a sa time i voli svoju pizzu. Rezultati će doć uskoro, nema straja. Doduše pomaže imat fine sastojke mada nisu preduvjet.
Kako vidite jelovnik pizza u Familije? Koje vrste pizza planirate pripremati i zašto?
Jelovnik će bit veoma jednostavan sa bezvremenskim hrvatskim pizza klasicima odjevenim u ruho napoletansko-balkanskog tipa pizze za početak, sa upotpunjavanjem sa još pizza kako vrime bude išlo. Zašto ovaj stil? Zato šta ima sve preduvjete da pečem ovakav stil pizze i zato što su naši sugrađani već dobili priliku upoznat se sa ovakvim pizzama i uživat u njima, dobra prolaznost rekli bi, pa šteta bi bilo izmišljat toplu vodu, to ćemo za dogodine, hahaha.
Slivar kaže da je došlo vrijeme da gastro scena postaje prihvatljiva domaćim gostima, a ne samo fureštinma.
Trud se prepoznaje
Pričali smo o Familiji i planovima za Familiju prije 2 godine kada ste otvarali restoran. Što se od tada promijenilo? Kako sada gledate na domaću gastro scenu i ovaj posao općenito?
Promijenilo se zaista mnogo. Prvo smo se borili sa ograničenjima radi korone, a sada se borimo sa nemogućom inflacijom i nedostatkom radne snage. Ali ne bi sada pričao o problemima sa kojima se svi na svoj način borimo, nego bi iskoristio floskulu i rekao da će biti bolje. Dok radiš posao sa ljubavlju i trudiš se što kvalitetnije namirnice donijeti svojim gostima, mislim da će rezultat doći sa vremenom i da ćeš biti prepoznat. Kad svi ugostitelji to shvate, gastro scena će postati prihvatljiva i našem gostu, a ne samo turistima u prolazu. Ja bi za kraj samo još pozvao sve da dođu do “Familije” u Žrnovnicu i vide što smo to spremili iz prve ruke. Vidimo se…