Danas je u Marini Kaštela, u sklopu manifestacije Kaštelansko proljeće, održano Prvenstvo u pravljenju sipe i boba. Četiri ekipe tj.4 amatera okupila su se kako bi pokazali svoje kulinarsko umijeće. Andro Vetma iz Trogira i dvije Kambelovčanke, Dubravka Delić i Branka Kapov, te jedan Kambelovčanin Željko Buotić ukrstili su svoje kuhače te uz puno ljubavi i truda skuhali svoja jela.
Jela su ocjenjivali kuhari i to redom: Nikica Ševo iz Srednje škole Trogir, Boris Poljak iz hotela Ola u Segetu Donjem i Petar Božić kuhar u restoranu Marine Kaštela.
- Prije par dana započelo je Kaštelansko proljeće s Gastro tjednom i Svjetskim prvenstvom u pripremanju sipe i boba, a smatramo da je ovo odličan start u još jednu turističku sezonu za koju očekujemo da će biti bolja no ikad.
Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba želi doprinijeti jačanju svijesti o mogućnostima za ostvarenje jače prepoznatljivosti kaštelanske eno-gastro ponude i kaštelanskih tradicijskih jela. Pogotovo nam je važno da tradiciju prenesemo na mlade kako bi se ova priča mogla prenositi na buduće generacije. Sipa i bob je naše tradicionalno kaštelansko ribarsko-težačko jelo koje ćemo pokušat zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro Grada Kaštela - poručio je Srećko Radnić.
Najbolje jelo od boba i sipe, po ocjenjivačkom sudu skuhao je Željko Buotić, drugo mjesto osvojio je Vetma a treće mjesto dijele Dubravka i Branka.
- Moj tajni recept za ovo jelo je dobra šalša onako skuhana po domaću, šta se kaže. Onda sam dodao ostale sastojke, te svoj tajni sastojak koji je u ovom slučaju menta, koja je izgleda i presudila. Ovo mi nije prvo natjecanje i prva pobjeda, ali me jako veseli jer sam dobio 50 l našeg najboljeg Crljenka - kazao je Buotić.
- Ja sam jako zadovoljan ovim natjecanjem, sve četvero natjecatelja skuhali su jako dobro jelo ali kod gsp.Željka, koji je osvojio prvo mjesto je prevladala ta menta koja je dala neki drugačiji stih jelu. Što se tiče mladih kuhara, kod njih smo imali malo drugačije ocjenjivanje, i oni su kuhali moderno jelo od sipe i boba. Kod njih smo ocjenjivali radnu jedinicu, odjeću, čistoću a pobijedila je škola iz Splita - pojasnio je predsjednik žirija Nikica Ševo.
U kategoriji mladi kuhari Ružica Lončar i Matea Burilović odnijele su zlatnu medalju.
-Spremile smo sipu i bob s tjesteninom od mrkve, kozicama i batatima. Zadatak nije bio težak, spremale smo ovo jelo u školi. Zadovoljne smo kako smo prezentirale jelo koje je tradicionalno pripremljeno, a moderno prezentirano. Očekivale smo da ćemo biti prve - iskreno će učenice drugog razreda Turističko-ugostiteljske škole Split.
- Predstavit ćemo Kaštela kao poznatu i iznimno poželjnu turističku destinaciju s ribarsko težačkom tradicijskim delicijama i to ne samo na nacionalnom već i na internacionalnom nivou, proširiti sezonu i ojačati kapacitete lokalnih dionika kako bi se isporučio cjelovit destinacijski proizvod u današnjoj industriji doživljaja - kazala je Mašić koja je pozvala zainteresirane sugrađane neka im se pridruže u tjednu Praznika cvijeća - poručila je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.
Za desert su poslužene fritule s bobom.