Na bjelovarskoj tržnici tek na rijetkim štandovima može se naći krumpir. Trenutno ga nema, lokalna proizvodnja kasni, a onaj koji imamo - nije jeftin, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.
Stari krumpir prodaje se i po 80 centi po kilogramu. Malo je i starog krumpira na tržištu i to zbog suše prošle godine.
"60 posto je bilo uroda, proglašena je i prirodna nepogoda, na kraju krajeva - to je realnost, krumpira nema, mogli bismo reći - uvezite od susjeda, kao Europa je slobodno tržište, no nema ga niti na tržištu", poručuje Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica.
U prva dva mjeseca ove godine Hrvatska je izvezla više od 630 tona krumpira, bilo da se radi o onom svježem ili rashlađenom. A uvezla je više od 17 tisuća tona.
I dok starijeg krumpira nedostaje, onaj mladi u sadnju je išao kasnije.
"Mi smo krumpir sadili 15 dana kasnije nego prijašnjih godina jer nam vremenske prilike jednostavno nisu dozvolile. Bilo je hladno tlo, onda su kiše nastupile", kazala je Marija Cafuk iz jednog od OPG-a.
Uzgajivači su optimistični novim urodom. "Ovaj krumpir jako lijepo izgleda, prinosi bi trebali biti jako dobri, krumpira bi ove godine trebalo biti više. Više smo ga zasadili poučeni iskustvom od prošle godine", dodaje.
Domaći mladi krumpir na tržištu bi mogao biti za manje od mjesec dana.