Borba za zdraviju i vedriju budućnost je u punom jeku. Mnoštvo organizacija, udruga i pojedinaca brinu se za okoliš, prirodu i održivi razvoj, a sve kroz inovativne prakse i tehnike.
Opće je poznato da će u budućnosti ključni resursi biti čista voda i hrana. Uvid u to imamo i u danas kada svjedočimo porastu nestašice hrane i pothranjenosti što je još uvijek veliki problem u mnogim državama trećeg svijeta.
Po studiji Ujedinjenih naroda iz 2023. godine 828 milijuna ljudi iz cijelog svijeta gladuje, a mnoštvo ih živi ispod granice siromaštva. Poražavajuće statistike nam govore da je budućnost već sada te da svaka osoba na svijetu nema osnovne potrebe zadovoljene.
Ekonomija raspodjele u ovom slučaju potvrđuje nerazmjernu podjelu dobara između kontinenata. Europa i SAD, Kanada i ostale svjetske sile uživaju nad prosječni standard, hrana iz cijelog svijeta dostupna za narudžbu u svakom trenutku dok ljudi iz Afrike i Azije se još uvijek bore za komadić kruha.
Važno je spomenuti i veliku glad koja je zahvatila zapadnu Afriku tijekom pandemije koronavirusa. To je naša stvarnost. U 21. stoljeću ljudi gladuju.
Vrijeme je da se svijet prebaci na održive sustave
Zanimljivo, naš sugovornik nam je rekao kako u prirodi održivost zapravo ne postoji, ali postoji blagostanje.
Na ovu temu razgovarali smo sa direktorom društvenog poduzeća Održivo d.o.o. koje se bavi permakulturnim dizajnom, arhitektonskim projektiranjem i urbanističkim planiranjem. Usmjereni su na društveno i ekološki savjesno poslovanje i projektiranje životnog okoliša.
Poseban naglasak pri projektiranju stavljaju na održivost i učinkovitost objekata kao i regenerativno djelovanje na okoliš.
Hrvoje Bota, direktor tvrtke Održivo ispričao nam je sve o regenerativnoj poljoprivredi. Radi se o sustavu koji se fokusira na obnovu i poboljšanje zdravlja tla, bioraznolikosti, te cjelokupnog ekosustava. Cilj je stvoriti poljoprivredne sustave koji su održivi i otporni, smanjujući štetne utjecaje na okoliš i povećavajući proizvodnju na dugoročno održiv način.
Što to zapravo znači?
Regenerativna poljoprivreda djeluje na način da se održava plodnost tla u dugoročnom roku dok se kratkoročni rezultati očituju u zdravom voću i povrću, začinima i biljkama.
Na taj način se stvara kružni proces u prirodi pri kojem ljudi sebi osiguraju zdravu i ukusnu hranu bez da iscrpe i osiromaše tlo. Ovaj pristup proizvodnji hrane još je jedan dokaz da čovjek i priroda mogu i trebaju živjeti u skladu te da je ekonomija na strani tog suživota.
Ova praksa svoj najpoznatiji oblik poprimila je u Australiji gdje postoji velik broj imanja koji na ovaj način proizvode hranu, osmišljavaju inovativne koncepte i u isto vrijeme pomažu regeneraciji prirode.
U Europi ovaj sustav je najpoznatiji u Austriji i Španjolskoj gdje je naš sugovornik i odlazio kako bi učio od najboljih i te prakse primjenio u Splitu.
Tvrtka Održivo svoje imanje ima u Biskome gdje uzgajaju voće, povrće i začine koristeći principe regenerativne poljoprivrede.
Također je važno naglasiti da ovo društveno poduzeće djeluje već 10 godina, a zajednici nude tečajeve i radionice regenerativne poljoprivrede, intenzivnog biouzgoja i uzgoja shiitake gljive.
Kako možete sudjelovati?
Uvijek možete pratiti društvene i web stranice društvenog poduzeća Održivo kako bi popratili najnovije vijesti i novosti o održivim praksama u poljoprivredi, a nude i razne radionice tijekom godine koje će vas naučiti svemu o regenerativnoj poljoprivredi i kako je ova praksa stvaran, pozitivan primjer djelovanja sa i uz prirodu.
Upravo u subotu 15. lipnja održat će se radionica o osnovama, načelima, operacijama i praktičnoj primjeni regenerativne poljoprivrede na mikrofarmi u Krušvaru, Bisko.
U sklopu radionice održat će se vođeni obilazak imanja, permakulturni dizajna imanja, prirodna gradnja stambeno gospodarskog sklopa – drvena konstrukcija i hempcrete, održivi energetski sustav-pasivni dizajn, solarna elektrana, toplinska pumpa, sustav skupljanja kišnice, te proizvodnog sustava imanja; biointenzivni uzgoj povrća, međuredni uzgoj voća i orašida, začinskog bilja i cvijeća.
Agronom Igor Zlojtro predstaviti će uvod u osnove i načela regenerativne poljoprivrede te moguće operacije i njihovu primjenu u lokalnom kontekstu.
Hrvoje Bota će održati radionicu i demonstraciju biointenzivnog uzgoja povrća za tržište, planiranje i pripremu gredica, optimalne razmake sadnje i sijanja, berbu i dostavu te ekonomsku vrijednost i isplativost pojedinih vrsta povrća.
Za kraj važno je naglasiti da regenerativna poljoprivreda predstavlja ključni korak prema održivom i ekološki prihvatljivom sustavu proizvodnje hrane. Kroz obnovu tla, povećanje bioraznolikosti i smanjenje negativnih utjecaja na okoliš, ova praksa nudi obećavajuću budućnost za poljoprivredu, okoliš i društvo u cjelini.